Selecteer een pagina

Zodra je verloofd bent lijkt het alsof iedereen je advies wilt geven over het plannen van jouw huwelijk. Of ze nou zelf verloofd zijn, gelukkig getrouwd, meerdere malen voor het altaar hebben gestaan, of zelfs single zijn: iedereen heeft er wel iets over te zeggen! En – we moeten eerlijk zijn – heus niet al dat advies is goed. De beste bronnen die je kunt raadplegen wat betreft huwelijksadvies zijn de experts zelfs, maar er zijn ook wedding planners die tips geven die je écht moet vergeten. We vroegen een aantal van de allerbeste planners naar het slechtste huwelijksadvies dat zij ooit gehoord hadden – en om te delen wat je juist wél moet doen.

“Ik hoor zo vaak slecht advies,” zegt Amy Nichols, eigenaar van Amy Nichols Special Events en medeoprichter van The Poppy Group. “Iets wat bruiden echt nooit moeten doen? Gasten vertellen dat de ceremonie eerder begint dan ook daadwerkelijk het geval is! Je maakt je gasten écht niet blij als je jouw draaiboek gebruikt om hen dusdanig te manipuleren zodat zij op tijd komen.” De meeste gasten weten dat de tijd op de uitnodiging de daadwerkelijke starttijd van de ceremonie is en zullen proberen om minimaal 15 minuten van tevoren aanwezig te zijn. “Niet alleen zorgt een onjuiste aanvangstijd op een uitnodiging voor verwarring onder de gasten, ook kan het voor verwarring zorgen bij jouw leveranciers.” Nichols raadt aan om samen met je planner een goede tijdsplanning te bedenken die ervoor zorgt dat alles vlekkeloos verloopt. “Een professional weet precies hoeveel tijd er nodig is om alle gasten naar hun plek te begeleiden, de bruiloft in gang te zetten en jou naar het altaar te sturen”, vertelt Nichols ons.

Heb je een ceremoniemeester nodig

Advies waar iedere weddingplanner van huivert? Iemand die je vertelt dat je geen ceremoniemeester nodig hebt. “Zelfs als je er voor kiest om niet te investeren in een full-service wedding planner is een (professionele) ceremoniemeester geen overbodige luxe,” zegt Teissia Treynet, oprichter van Firefly Events. “Zonder ceremoniemeester moet je op je trouwdag alles zelf regelen, ook de allerkleinste details (waaronder bepaalde verrassingen die je dag compleet kunnen verpesten. Het inschakelen van een professioneel die dergelijke zaken afhandelt, er voor zorgt dat alles goed verloopt, problemen oppakt voordat jij er ook maar iets van weet, zorgt ervoor dat jij van ‘s morgens vroeg tot ’s avonds laat van je huwelijksdag kunt genieten.”

Weddingplanner

Huur professionals in

Het is natuurlijk geweldig als je getalenteerde vrienden en familieleden hebt, maar ze inschakelen op jouw bruiloft? Iets minder geweldig. “Je moet niet klakkeloos aannemen dat vrienden en familie je wel zullen helpen op je huwelijksdag,” zegt Jackie Martucci, eigenaar van Events By Jackie M. “Het maakt niet uit hoe goed ze zijn, ook professionals vinden het fijn om gewoon eens te gast te zijn op een bruiloft!” En wat als je vriend of vriendin nou geen professional is? Pas dan op! “Vrienden bedoelen het natuurlijk goed, maar onderschatten vaak de tijd die het kost om taken als, bijvoorbeeld, het versieren van de trouwlocatie te regelen (wat er voor zorgt dat ze uiteindelijk geen tijd meer hebben om zich klaar te maken voordat de bruidsmars ingezet wordt).” Voorkom de ergernis die het oplevert wanneer vrienden of familie niet aan jouw verwachtingen en laat het over aan de professionals. “Zorg er in ieder geval voor dat alle afspraken zijn vastgelegd in het contract. En over contracten gesproken: ook als je uiteindelijk toch in zee gaat met een professionele vriend moet je deze stap niet overslaan. Maak jouw verwachtingen kenbaar en leg deze vast, net zoals je bij een ander zou doen,” zegt Martucci. En ja, ook als ze hun services als vriendendienst aanbieden!
“Familieleden en vrienden houden er van om te vergelijken hoeveel hun bruiloft kostte en wat jij betaald en daarover te adviseren,” zegt Nichols. “Ze zullen je bekritiseren over hoeveel geld je uit geeft aan, laten we zeggen, bloemen. Máár, zij zijn getrouwd in een ander deel van het land (of in een ander decennium!) en kunnen niet beoordelen wat een goede prijs is voor de goederen en diensten in jouw regio.” Ze adviseert dan ook om rekening te houden met het feit dat prijzen van regio tot regio erg kunnen verschillen. Dus probeer in plaats daarvan een goed beeld te krijgen over hoeveel diensten en goederen in jouw regio kosten. Nichols vervolg: “Bepaal samen met je wedding planner welk gedeelte van het budget je waaraan besteed en kijk van daaruit verder.”

Meningen over geld

Iedereen heeft wel een mening als het aankomt op geld en als het budget opraakt is – volgens velen – het eerste wat je moet doen de cameraman schrappen. “Je denkt misschien dat een cameraman een verkwisting of overbodige luxe is, maar het is het écht waard om er vanaf het begin af aan ruimte voor te maken in je budget,” adviseert Treynet. “De cameraman is minstens zo belangrijk als de fotograaf. Je zit op je trouwdag vol emotie en adrenaline, het is dan lastig om je alle speciale momenten en speeches te herinneren. Een cameraman kan deze herinneringen op een andere manier vastleggen dan de fotograaf.” Je zult verbaasd zijn om al die kleine momenten te zien. Momenten die je al weer vergeten bent op het moment dat de film wordt bezorgd. Het herbeleven van jullie geloften of jullie eerste dans brengt het allemaal weer terug. “Deze herinneringen zal je de rest van je leven koesteren, dus zorg ervoor dat je ze vastlegt!” zegt Treynet.
De gastenlijst biedt anderen veel gelegenheid voor gratis advies. “Ik hoor zo veel mensen bruiden adviseren om iedereen uit te nodigen die ze willen uitnodigen omdat ze waarschijnlijk toch niet komen,” onthult Nichols. “Maar een gokspelletje spelen met je gastenlijst en geen strategische keuzes te maken kan echt grote budgettaire problemen opleveren zodra de aanmeldingen binnenkomen.” Je kunt er beter van uitgaan dat iedere gast die je uitnodigt ook écht komt. “En zorg er dan voor dat je budget het ook daadwerkelijk toelaat dat iedere genodigde bij de bruiloft aanwezig is!”

Bruiloft op het strand

Nadenken over een plan B

Natuurlijk wil geen enkele bruid nadenken over de mogelijke kans op regen, maar niet nadenken over een Plan B is echt niet verstandig. “We willen allemaal perfect weer, al helemaal als er buitenactiviteiten gepland staan, maar ontkennen dat het weer wel eens tegen zou kunnen zitten is simpelweg onverantwoord,” zegt Martucci. “Ga juist aan de slag met een Plan B! Hoe meer je daar over nadenkt en de details uitwerkt, hoe comfortabeler jij je voelt als het daadwerkelijk in werking moet worden gesteld.” Een goede wedding planner heeft het constant over een Plan B en zorgt ervoor dat hij of zij precies weet hoe de bruiloft gaat verlopen in het geval van slecht weer. “En wij willen jou daarbij betrekken!” vervolgt Martucci. “We willen niet je bruidssuite inlopen en jou zien panikeren omdat je niet weet of het nou wel of niet gaat sneeuwen. We kunnen het weer niet controleren en het is het enige wat we ook niet kunnen veranderen. Maak dus een back-up plan en zorg ervoor dat je klaar bent om deze in te zetten!”